Vad är en balanscykel?
En balanscykel kan vara en bra investering för barnets utveckling. Det är en cykel med lågt säte och utan pedaler, och det är just därför den anses genialisk. Det är superkul, men balanscykel ger också många fler fördelar och utmanar alla sinnen.
En balanscykel, även kallad springcykel eller löparcykel, kan vara en bra investering för barnets utveckling. Det är en cykel med lågt säte och utan pedaler, och det är just därför den anses genialisk. Barnet sparkar eller springer igång cykeln med fötterna. Det är superkul, men balanscykel ger också många fler fördelar och utmanar alla sinnen.
Balans
Att använda en balanscykel ger barnen god balanskontroll och teknik tidigt i cykelkarriären. Benen fungerar som stöd, men eftersom barnen inte kan luta sig åt sidorna utan att falla som med stödhjul eller trehjulscykel, kommer de automatiskt att öva in balansen som krävs för att cykla. De kommer att lära sig hur man flyttar vikten och att man måste luta sig åt rätt håll när man svänger. På så sätt kommer barnet undvika att cykla snett, vilket är en stor fördel när de är redo att gå vidare till en tvåhjulig cykel.
Riktning och uppmärksamhet
På balanscykeln styr barnen farten på ett annat sätt än på en cykel med stödhjul. De sparkar igång själva och bromsar med benen eller handbromsen. Det ger dem kontroll och minskar risken att få högre fart än de själva önskar. Barnen får kontroll över sina egna handlingar, vilket ger en känsla av trygghet.
Känsla av framsteg
Tekniken som används på en balanscykel är i linje med vad barnet redan kan: gå och springa. Det är lättare att springa igång en cykel än att lära sig att trampa två pedaler i cirkel. Barnet gör snabbt framsteg och för många barn ökar tillfredsställelsen ytterligare genom rörlighet, fart och frihet.
Grovmotorik och koordination
Barnets motoriska utveckling påverkas inte bara av barnets ålder, utan också av hur de rör sig i vardagen. Cykling lär barnet samspel och koordination av hela kroppen för att kunna hålla balansen, ta fart, svänga och stanna.
Kom ihåg detta när du väljer en balanscykel:
Välj inte en cykel som barnet ska växa i, det gör inlärningen mycket svårare. Det är bättre att köpa en bra, lätt cykel som kan säljas eller gå vidare i arv än en billig cykel. När barnet sitter på sadeln ska hela foten nå ner i marken. Sadeln bör kunna justeras eller ha en minimihöjd som motsvarar barnets benlängd. När barnet har blivit bekant med löparcykeln kan sadeln höjas lite så att benen är raka när hela foten är nere på marken.